Rodině Mrlinových pomáhají Dobří andělé 37 měsíců, nemoc udeřila již dvakrát

Život pětičlenné rodiny z  obce Ratiboř nedaleko se ze dne na den otočil na ruby.  Mamince Radce lékaři diagnostikovali rakovinu prsu. Pro rodinu to byla velká rána. Péči o Honzíka (5), Štěpána (12) a Radku (17) převzal tatínek a do pomoci se zapojila i babička. Především nejmladší Honzík, kterému byly tenkrát dva roky, potřeboval náležitou péči.  

Nejdříve paní Radku čekala chemoterapie, pak operace následovaná opětovnou chemoterapií, biologickou léčbou a ozařováním. Část léčby probíhala v blízkém Vsetíně, další ale v nemocnici ve Zlíně, kam musela paní Radka dojíždět v určitou dobu i denně. S finanční stránkou začali rodině pomáhat dárci prostřednictví nadace Dobrý anděl. Z příspěvku rodina hradila zejména časté dojíždění do nemocnice a potřeby pro děti. 

Náročná léčba skončila v březnu minulého roku, nechala však po sobě fyzické i psychické vyčerpání. Vykonávat běžné domácí práce nebo nosit těžké věci nebylo pro paní Petru nijak jednoduché. Její stav se ale postupně zlepšoval a rodina se těšila, až se vše opět vrátí do zaběhnutých kolejí.

„V březnu letošního roku jsem si našla nové zaměstnání a těšila se na normální život. Bohužel mi při kontrolním mamografu opět objevili nádor, který je zhoubný. Najít sílu na druhou léčbu bylo ze začátku těžké. Znovu jsem musela na operaci a další chemoterapie,“ vypráví paní Radka a dodává: „Rakovina vám změní život, už nikdy nebude nic tak jako dříve. Najednou zjistíte, že se to může stát i vám. Změníte životní hodnoty. Neděláte si starosti z maličkostí. Život se má maximálně užít. Myslím, že se to odrazilo také na výchově našich dětí, v dobrém slova smyslu.“ Sedmnáctiletá Radka i dvanáctiletý Štěpán pomáhají nejen v domácnosti, ale také s péčí o pětiletého Honzíka.

V říjnu paní Radka podruhé ukončila léčbu, rekonvalescence bude ale velmi pozvolná. Nejvíce ji trápí chronická únava. Dále bude docházet na pravidelné kontroly. „Jakmile to naše situace dovolí, i my se chceme stát Dobrými anděly a pomáhat těm, kteří to potřebují,“ vzkazuje.

Staňte se také Dobrým andělem

Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. Jakou výši příspěvku zvolíte je jen na vás. Nadace Dobrý anděl odevzdá příspěvky do posledního haléře.