„Program je věnovaný tradičním zemědělským plodinám a jejich využití v lidovém stravování. Seznámíte se jak s užitkovými plodinami, které se dříve na Valašsku pěstovaly a použivaly k přípravě pokrmů, tak i se způsoby jejich zpracování a uchování. Našim hlavním cílem však bude příprava některých tradičních valašských jídel. Připravené pokrmy společně ochutnáme. Pro případné zájemce ještě máme několik volných míst – skupin,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.
Délka programu pro jednu skupinu je přibližně 2 hodiny. Optimální počet osob ve skupině je max. 15. Rezervace je nutné provést předem na rezervace.vmp.cz.
Jak bude program probíhat?
Skupina s průvodcem navštíví vodní mlýn v Mlýnské dolině, kde se podívá, jak se peče chleba v chlebové peci a čerstvě upečený chléb ochutnáme. Druhá část programu proběhne v Živém domě, kde se zájemci dozví něco o zemědělských plodinách a jejich využití v lidovém stravování. Uvidí také ukázky některých tradičních obilovin pěstovaných na Valašsku. Hlavním cílem programu je však vaření. Sami účastníci programu budou připravovat vybraná tradiční valašská jídla, která společně ochutnají. V letošním roce se zaměříme na přípravu moučných pokrmů – kaší, omáček a pečiva.
Získané poznatky budou shrnuty v připravených pracovních listech. Každý účastník dostane malý Receptářík s recepty jídel, z nichž některá budeme připravovat a ochutnávat přímo na programu.