JAKÉMU OBĚDU DÁVAJÍ PŘEDNOST MORAVANÉ

Prioritou každého zaměstnavatele je beze sporu dosáhnout vysokého pracovního nasazení zaměstnanců. Jedním z motivačních prvků jsou i stále aktuální zaměstnanecké benefity. Dnes jich zaměstnavatelé nabízejí hodně, ale k těm základním, které mají na efektivitu vliv, stále patří umožnění dobrého oběda. Výsledky z průzkumu FOOD společnosti Edenred, který se zaměřuje mimo jiné na zvyšování kvality nabízených obědových menu, ukázaly, že i zde platí, když dva dělají totéž, není to úplně totéž. Například Moravané na rozdíl od Čechů si raději nosí oběd v krabičce z domova. 

Díky polednímu menu chodí Češi na oběd do restaurace nejvíce v Evropě
Polední menu na Moravě stojí v průměru 117,20 Kč. V Čechách více, 122,80 Kč,  přesto Češi více využívají možnosti zajít si do restaurace nebo si jídlo objednat než Moravané, kteří se častěji přiklání k domácí přípravě oběda. Takovéto formě poledního občerstvení dává přednost 41 % zaměstnanců na Moravě. V Moravskoslezském i Zlínském kraji je to přesně polovina všech dotazovaných. I proto firmy často nabízí možnost obědvat v odpočinkových firemních  místnostech. Tomuto novodobému trendu stravování o polední pauze s ať už doma připraveným, koupeným nebo dovezeným obědem dává přednost 30 % Moravanů a 31 % Čechů.
Průzkum řeší i faktor výběru oběda podle nutriční kvality jídel. Vyplývá z něho, že pro čím dál více z nich je to stále aktuálnější téma (v Čechách 46 % a na Moravě 39 % dotazovaných strávníků). Zajímavé určitě je, že  pro 29 % Moravanů ovlivňuje výběr poledního menu i velikost porce. 
 
To, že má výběr jídla vliv nejen na výkonnost, produktivitu, efektivitu ale i zdravotní stav je vcelku nasnadě, proto je pravidelné stravování důležitou součástí dne. Obědovou pauzu si v České republice dopřává denně téměř 70 % zaměstnanců bez ohledu na region.
 
Kam zajít na zdravý oběd?
Jak vyplývá z průzkumu, výběr správných potravin a nutričně vyváženého oběda, je důležitý pro čím dál více zaměstnanců. Průvodcem jim může být program FOOD od společnosti EDENRED, díky kterému se mohou zaměstnanci lépe zorientovat v tom, která restaurace takovou nabídku poskytuje. Síť restaurací FOOD nabízí zdravá a vyvážená jídla, která splňují kritéria programu. Restaurace jsou snadno poznat podle samolepky na vstupních dveřích. Seznam všech více než 1 600 restaurací po celé České republice najdete ve vyhledávači partnerských provozoven na webových stránkách společnosti EDENRED. 

Průměrná hodnota stravenek 
Podle provozovatele sítě bio restaurací Rebio Ondřeje Korbičky zákazníci v Jihomoravském kraji nejčastěji platí stravenkou v rozmezí nominální hodnoty 80 – 100 Kč. Tomu se majitelé restaurací v tomto regionu snaží vyhovět a na základě toho upravují skladbu obědového menu tak, aby bylo cenově přijatelné. Přesto za jídlo uvařené z kvalitních surovin si dnes lidé rádi připlatí. Tvrdí to 47 % zaměstnanců v Jihomoravském kraji, 44 % v Moravskoslezském kraji, 38 % ve Zlínském kraji a 56 % v Olomouckém kraji. A že je to zvyšující se trend, který potvrzuje průzkum FOOD vyplývá i z meziročních srovnání těchto průzkumů.

„Je to hlavně o dlouhodobém zlepšování kvality a vaření z kvalitních surovin. Pokud člověk dostane stejně či více kvalitní jídlo, než si uvaří sám, bude ho to motivovat k tomu si raději jídlo koupit,“ říká Ondřej Korbička. Přestože průměrná hodnota stravenek nepokryje vždy celou částku za obědové menu, tak pokud to odpovídá naší představě o kvalitním stravování, je čím dál více lidí v aktivním věku ochotno ji zaplatit. A to potvrzuje i pan Korbička. „Nabízíme obědové menu za 139 Kč, které zahrnuje polévku, hlavní jídlo, salát, zákusek a kusovou specialitu a navzdory tomu, že cena menu převyšuje nominální hodnotu stravenky, jsou lidé ochotni to zaplatit,“ dodává provozovatel bio restarací Rebio. 
Od roku 2015 je zaznamenán nárůst tržeb v restauracích FOOD o 43 %.