Pořadatelé jarmeku už naložili zelí na tradiční kyselici
Jeden z prvních velkých úkolů, před kterým stojí pořadatelé Valašského mikulášského jarmeku pokaždé při zahájení příprav na nový ročník, je naložení dostatečného množství bílého zelí na jarmekovou kyselici. A letos hlásí: Máme splněno! Na Kosence už ve velké dřevěné bečce pomalu začíná kvasit na 360 kilogramů ochucené zelné suroviny. Hotové kyselé zelí pak bude na přelomu listopadu a prosince použito k přípravě valašské kyselice, která je u jarmekových návštěvníků vyhledávanou specialitou.
„Zpracování takového množství zelí zabralo celý den a podílely se na něm přes dvě desítky dobrovolníků z organizací, které jarmek pořádají. Navíc nám pomáhaly dvě třídy gymnázia a podívat se přišly i děti z mateřské školky,“ pověděla ředitelka organizačního výboru jarmeku Hana Tarabusová. „Jedna skupina od rána strouhala hlávky a prosolené zelí skládala do plastových pytlů. Odpoledne ji pak střídal další tým, který zelí šlapal a s přidáním potřebných ingrediencí ho nakládal do bečky,“ dodala k postupu.