Pořadatelé jarmeku už naložili zelí na tradiční kyselici

19. 10 2012 | Jeden z prvních velkých úkolů, před kterým stojí pořadatelé Valašského mikulášského jarmeku pokaždé při zahájení příprav na nový ročník, je naložení dostatečného množství bílého zelí na jarmekovou kyselici. A letos hlásí: Máme splněno! Na Kosence už ve velké dřevěné bečce pomalu začíná kvasit na 360 kilogramů ochucené zelné suroviny. Hotové kyselé zelí pak bude na přelomu listopadu a prosince použito k přípravě valašské kyselice, která je u jarmekových návštěvníků vyhledávanou specialitou.

„Zpracování takového množství zelí zabralo celý den a podílely se na něm přes dvě desítky dobrovolníků z organizací, které jarmek pořádají. Navíc nám pomáhaly dvě třídy gymnázia a podívat se přišly i děti z mateřské školky,“ pověděla ředitelka organizačního výboru jarmeku Hana Tarabusová. „Jedna skupina od rána strouhala hlávky a prosolené zelí skládala do plastových pytlů. Odpoledne ji pak střídal další tým, který zelí šlapal a s přidáním potřebných ingrediencí ho nakládal do bečky,“ dodala k postupu.

Pořadatelé si zelí na jarmekovou kyselici odjakživa nakládají sami, nikdy ho nenahradili kupovaným. Jedině tak mohou ručit za jeho kvalitu a také poctivou chuť výsledné kyselice. Na tu ostatně pokaždé dohlíží Zdeněk Žilák, který kontroluje už samotný průběh nakládání: „K dobrému kyselému zelí nesmí chybět základ z křenu, kopru, chlebových kůrek, vinného listu a vinných jablek. Prosypává se také solí a prokládá cibulí. Při šlapání se odebírá nadbytečná voda a zelí se vkládá do bečky, kde je následně utěsněno a zatíženo. Jakmile začne kvasit, musí se hlídat a voda se naopak zase doplňuje.“
 
Vzorek nakládaného zelí pořadatelé chtějí i tento rok přihlásit do jarmekové soutěže O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka. Sami návštěvníci v ní prostřednictvím ochutnávky hodnotí chuť a říznost vzorků od hospodyněk a hospodářů z širokého okolí. Jména soutěžících přitom zůstávají důsledně utajena až do poslední chvíle. „Loni i předloni vyhodnotili účastníci koštu naše jarmekové zelí jako páté nebo šesté nejlepší. Snad jim bude letos chutnat podobně,“ popřál úspěch Zdeněk Žilák.
 
.

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO