Soutěže o nejlepší klobásku, tlačenku a řeznický stánek znají své vítěze

Součástí sobotního masopustního veselí ve Valašském muzeu v přírodě byl i 17. ročník soutěže „O nejlepší valašskou klobásku“ a 7. ročník soutěže „O nejlepší valašskou tlačenku“.  

5ti členná odborná porota, složená z vylosovaných zúčastněných řeznických firem, vybrala jako nejchutnější klobásku z firmy Váhala spol. s.r.o. z Valašského Meziříčí  s celkovým počtem 19,8 bodů. O 0,8 bodu se na druhém místě umístila firma Potraviny u Laciny z Kopřivnice. Pomyslnou bronzovou medaili získaly se stejným ziskem 18,6 bodů firmy Řeznictví Kunovský z Lipníka nad Bečvou a Těšínské jatky z Českého Těšína, které se na masopustním pořadu a masopustní soutěži v Rožnově pod Radhoštěm prezentovaly poprvé. „Zájem mistrů cechů řeznického a uzenářského o soutěž, ale i osobní účast na Masopustu byla v letošním roce vysoká. Soutěže o nejlepší klobásku se zúčastnilo 13 firem, nejlepší tlačenku porota vybírala taktéž ze 13 vzorků. Celkem 15 firem nabízelo ochutnávky a prodej svých výborných výrobků i návštěvníkům muzea“, uvedl Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě. 
 
První místo v mladší soutěži „O nejlepší valašskou tlačenku“ získala firmy  Potraviny u Laciny se ziskem 113 bodů. O bod méně, 112 bodů a druhé místo v této soutěži, získalo Řeznictví Kunovský. Třetí příčku obsadilo Řeznictví Stiborek z Frenštátu pod Radhoštěm se ziskem 110 bodů. 
 
Návštěvníci akce mohli rozhodnout o vítězi soutěže „O nejlepší řeznický stánek“. Na prvním místě se umístil stánek firmy Řeznictví H + H, s.r.o. z Hladkých Životic.
 
Akci navštívilo v letošním roce, i přes nepřízeň počasí, přes 4 600 tisíce návštěvníků.