Hospodáři si rozebrali ovce, vyrovnali se s bačou a společně s pastevci opustili salaš. Před tím ještě důkladně uhasili vatru, to aby prý v kolibě nebačovali čerti. Za několik týdnů se sešli ještě jednou na podzimní hromadě, kde se projednaly všechny hospodářské záležitosti, a salašnická sezona se uzavřela. V rámci „rozsadu“ jsme se v minulosti mohli setkat s „brakováním ovcí“. Jedná se vlastně o třídění, rozdělení ovcí. Brakování provedli hospodáři, kteří ovce roztřídili „na dobré a špatné“, tj. chovné a jateční, (určené k brakování). Ty kusy, které nehodlali chovat, odprodali nebo porazili. Podobně se brakovala i jehňata.
Právě v rámci pořadu Dú Valaši dú můžete tento „rozsad salaše“ zhlédnout.
Program je součástí rozsáhlého mezinárodního projektu Karpatský redyk 2013. Valašské muzeum v přírodě je jedním ze spoluorganizátorů projektu Karpatský redyk 2013. V rámci projektu, který je zaměřen na tradiční pastevectví a salašnictví „Karpatského oblouku“ proběhne tradiční putování „redykání“ velkého stáda ovcí (300 ks). Toto putování je věnováno především Valachům, kteří svou kolonizací přispěli k osídlení podhorských a horských oblastí Karpat a zasloužili se tak o vznik svébytné pastevecké kultury.
Putování s ovcemi bylo zahájeno 11. května 2013 (sobota) v Rumunsku, v obci Rotbav (správní oblast Brasov). Dále přes Zakarpatské Huculsko (Ukrajina) – Podkarpatské – Malopolské a Slezské Polsko – a ukončeno 14. září 2013 (sobota) ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, kde bude připraven bohatý kulturní program s názvem „Dú Valaši dú, hore dědinů“.
Během celého dne budou ve Valašské dědině k vidění ukázky tradičního zpracování vlny (stříž ovcí, praní vlny, kramplování). Ukázky zhotovení „ubíraných punčoch“, pletení rukavic, tkaní na stavu a další techniky.
Co u nás dále uvidíte?
- Salašnické nádoby - výroba a prodej
- Zvonce křapáky - výroba a prodej
- Výroba a prodej proutěných košů
- Výrobu a prodej ovčích sýrů
- Zpracování kůže
- Výrobky z ovčí vlny
- Ukázky výroby a prodej textilních dekorací
- Tradiční výrobu štípaných holubiček
- Řezbářské práce
- Pečení chleba
- Ochutnávky tradiční lidové stravy z ovčích produktů
- Výrobu tradičních štípaných plotů
- Prezentaci plemen ovcí a koz
Otevírací dobu muzea a ceny vstupného najdete na
www.vmp.cz. Možnost koupě jednotného vstupného ve výši 150,- Kč do areálů Dřevěného městečka (program Myslivosti zdar!) a Valašské dědiny.