Zlínské muzeum představuje dřívější způsoby výroby chleba

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně dnes otevřelo výstavu Příběh chleba, která představuje tradiční způsoby hospodaření v regionu, zpracování obilovin i pečení chleba v dobách minulých. Výstava ve 14|15 Baťově institutu potrvá do 30. srpna, řekla ČTK mluvčí institutu Michaela Mitáčková. 

Expozice ukazuje, jak se dostával chléb na stůl našich předků. Návštěvníci si v muzeu prohlédnou mlátičku na obilí, panáka ze snopů, který stával v polích, fukar nebo žernov. Také se dozvědí, jak se pekl chléb v peci, mlátilo obilí cepy nebo mlela mouka v mlýnech. 
    
Příběh chleba navazuje na úspěšnou výstavu Pátrání po místě z roku 2011, na které se také podílelo oddělení muzejní pedagogiky. "Tyto specifické výstavy pořádané ke konferencím Muzeum a škola se snaží svým zaměřením cílit na dětské návštěvníky," doplnila Mitáčková. Výstavu proto doprovází interaktivní prvky a doprovodné programy. 
    
"Děti se mohou těšit na nejrůznější tvořivé dílny a zábavné pořady. Na výstavě si mohou malovat do mouky, vyzdobit si plátěný pytlík na chleba nebo si zahrát na rolníka či pekaře. Dospělí se mohou těšit na pečení kváskového chleba, slaného či sladkého pečiva či na chlebové ochutnávky," uvedla vedoucí oddělení muzejní pedagogiky muzea Ivona Bořutová. 
 
zdroj: ČTK